Guldspiralerne fra Boeslunde– en nyhed der gik verden rundt

Det var en vild verdensnyhed, da Nationalmuseet og Museum Vestsjælland i 2015 udgravede 2000 små guldspiraler ved Boeslunde på Vestsjælland. Guldspiralerne er 3000 år gamle. De var oprindeligt syet på en hat og en fornem præsts klædedragt engang i bronzealderen.

Vi gik ud med historien en dag i juli. Det var midt i agurketiden i 2015, hvor der var rigelig ledig spalteplads, og det blev suverænt dagens største indlandsnyhed.

Historien blev afsat som en eksklusiv historie til Politiken, der bragte den både på avisens hovedforside og på kultursektionens forside. De lokale og regionale medier fik historien dagen før, så de havde tid til at give den deres egen vinkel og være klar samtidig med Politiken.

I løbet af dagen kørte guldspiralerne i Radioavisen på P1 og P4, og via Ritzau og BNB kom de land og rige rundt i landsdækkende og regionale medier. Dagen  kulminerede i deltagelse i Aftenshowet og i TV Avisen 21:30.

Dagen efter havde Go’ Morgen Danmark Nationalmuseets ekspert i studiet,  fordi han i Politiken beskrev hatten som en en vanvittig techno-hat, og at manden havde lignet et gyldent pindsvin.

Samtidig fulgte  internationale medier op på historien. BBC News, Daily Mail, Huffington Post, Smithsonian News og livescience.com bragte citathistorier.

Selv det aserbajdsjanske nyhedsbureau AZERTAC havde historien og oplyste, at guldspiralerne ville blive udstillet på det lokale museum i Skælskør, som på dagen oplevede konstant kø til museet. Der var dog ingen fra Aserbajdsjan, så vidt jeg kunne se.

Senere satte Huffington Post fundet på sin liste  over de 14 største arkæologiske opdagelser I 2015. Det kom der også en historie ud af i Danmark.

Kontakt mig, hvis du vil høre mere om de mange andre nyheder, som jeg har sendt jorden rundt.